Hypotheek Willemsen

Vind de juiste hypotheek

Alles over NHG

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een hulpmiddel om de banken en huizenbezitters te beschermen. Daarbij staat een speciaal staatsfonds garant als kopers hun woonlasten buiten hun schuld om niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld in het geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of het overlijden van de partner. Door de Nationale Hypotheek Garantie krijgen de banken meer zekerheid, en geven in ruil daarvoor extra rentekorting.
 

10 Redenen om nu een huis te kopen met NHG


De NHG hypotheek kent veel voordelen. De belangrijkste tien staan hier op een rij:

1.    Je bespaart jaarlijks 10% op je rente
De rente voor een hypotheek met NHG is gemiddeld 0,6% lager dan bij een hypotheek zonder NHG. Bij de huidige rentestand betekent dit een besparing van 10% rente op jaarbasis.

2.    Je krijgt extra ruimte bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding en overlijden
Als je door omstandigheden in een financieel moeilijke periode terechtkomt, zorgt de Woonlastenfaciliteit ervoor dat je een extra bedrag kunt lenen. Hiermee kun je je woonlasten blijven opbrengen. De geldverstrekker bepaalt of je gebruik kunt maken van zo’n overbruggingsmogelijkheid. Ook bepaalt de geldverstrekker onder welke voorwaarden de overbrugging plaatsvindt.

3.    Je woont en leeft prettig
In samenwerking met het Nibud bepaalt NHG hoeveel je mag lenen. Hierdoor leen je nooit teveel en rijzen je maandlasten niet de pan uit. Wel zo prettig als je naast je lening nog geld over wilt houden voor reizen, hobby’s en uitgaan.

4.    Eventuele restschuld wordt kwijtgescholden
Bij een NHG-lening wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Bij eventuele gedwongen verkoop, blijf je zo niet met een restschuld zitten.

5.    Je kunt alle bijkomende kosten meefinancieren
Alle extra kosten rond de koop van je huis, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten voor financieel advies, taxatiekosten en kosten van NHG kun je veelal meefinancieren bij een NHG-lening. Hierdoor hoef je dus niet je spaargeld aan te spreken en houd je nog wat over voor de inrichting van je huis en andere leuke dingen.

6.    Je voorkomt hoge lasten na 30 jaar
Na 30 jaar zijn je hypotheeklasten niet meer aftrekbaar bij de belasting. Om te voorkomen dat je na 30 jaar met hoge lasten kampt, verplicht NHG om minimaal 50% van de waarde van je woning af te lossen aan het einde van de hypotheek. Je woonlasten blijven hierdoor betaalbaar, ook na 30 jaar.

7.   NHG tot € 231.132,-
Voor een hypotheek met NHG geldt een aantal voorwaarden. Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens. De huidige kostengrens is € 245.000. Dit is het maximale bedrag dat u met NHG kunt lenen om de woning te financieren. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting. NHG rekent standaard 6% voor deze bijkomende kosten. Dit betekent dat het aankoopbedrag van uw woning, inclusief eventuele verbouwingskosten, maximaal € 231.132 mag zijn.

8.    Je profiteert van startersfaciliteiten
Wil je in aanmerking komen voor een Starterslening dan moet je verplicht een hypotheek met NHG afsluiten. Starterslening is een faciliteit van gemeenten om starters te helpen bij de aankoop van een huis. Hierdoor kun je een duurder huis kopen dan op basis van je inkomen mogelijk is.

9.    Je verbetert de kwaliteit van je woning
Als je je huis wilt verbouwen, kun je je hypotheek oversluiten. Als de kostengrens lager is dan € 265.000, kun je je hypotheek inclusief verbouwing omzetten naar een NHG-hypotheek. Dit scheelt veel rente. Bovendien zorgen verbeteringen ervoor dat je huis meer waard wordt.

10.    Je draagt bij aan een beter milieu
Met NHG is het mogelijk om energiebesparende maatregelen te treffen. Maatregelen tot € 8.000 worden niet meegenomen in de inkomenstoets. Als je op basis van je inkomen bijvoorbeeld maximaal € 150.000 mag lenen, kun je daar bovenop nog tot € 6.500 lenen. Je steunt hiermee een beter milieu, bent minder geld kwijt aan energie en verbetert de kwaliteit van je huis.